فراوانی طلا در زمین

طلا به ‌عنوان پادشاه فلزات شناخته می‌شود که یک عنصر سیدروفیل می ‌باشد و خاصیت کالکوفیلی را دارا است. می‌ توان گفت طلا در پوسته جامد زمین وجود دارد که برای برداشت آن می ‌توان اقدامات لازم را انجام داد.

بدین‌ صورت که حدود 4/5 گرم در تن طلا در پوسته جامد زمین جای گرفته‌ است. این مقداری که گفته شد خیلی کمتر از فلز نقره می ‌باشد، چرا که مقدار بیشتری نقره را می ‌توان در پوسته جامد زمین پیدا کرد.

لازم به ذکر است که بگوییم طلا در آب دریا و سنگ‌ های مختلفی هم وجود دارد. به این صورت که حدود ۴ گرم در تن را می توان از آب دریا استخراج کرد. از طرفی هم سنگ های رسوبی یک گرم در تن طلا را درون خود جاسازی کرده اند.

همچنین سنگ های متامورف 0/7 گرم طلا در تن را دارا می باشند و سنگ های آذرین اسید تنها ۲ گرم در تن طلا را دارا هستند.

مقدار طلای موجود در دریا و انواع سنگ

از طرفی سنگ های آذرین بازیک و سنگ‌های آذرین بازالتی مانتو حدود ۲ گرم در تن طلا را درون خود جای داده ‌اند. این موضوع نشان‌ دهنده این است که سنگ‌ های بازالت و گرانیتی که از طبقه‌ های زیرین قشر زمین هستند مقدار کمی طلا را به وجود می ‌آورند.

در مرحله ماگماتیسم طلا به لایه ‌های بالاتر مهاجرت خواهد کرد و کمپلکس‌های تیو سولفیتوکلرید را تشکیل خواهد داد. اجزایی که درون این کمپلکس ها هستند توسط محلول ‌هایی که آب را به خود جذب می ‌کنند حل خواهند شد و ذخایر هیدرو ترمال را تشکیل خواهند داد.

لازم به ذکر است بگوییم که طلا در شرایط برون ‌زا از کانی‌ های درون‌ زایی که دارد جدا می ‌شود و به قسمت آلتر و پلاسر می ‌رسد در مورد تشکیل طلا لازم است که بگوییم فلز طلا در مرحله اول همراه با کانی‌ های نقره ایجاد می ‌شود یا این ‌که به ‌صورت مستقل داخل سنگ‌ های کوارتز یا آرسنو از طریق منش گرمابی ایجاد شد.

فلز طلا در برابر عوامل تجزیه‌ کننده مقاومت بسیار زیادی را از خود نشان می‌ دهد، بنابراین این فلز در پلاستیک باقی می ‌ماند و در نتیجه می ‌توان گفت که محلول‌ های وی تنها مقدار بسیار کمی از طلا را با خود حمل خواهند کرد.

در مورد درجه خالص بودن طلا یعنی مقدار طلایی که در یک هزار واحد وزنی پیدا می‌ شود می ‌توان گفت که رسوبات با دمای پایین بر رسوبات با دمای بالا در حال افزایش هستند و از رسوبات کم ‌عمق به رسوبات عمیق خواهند رسید.

از طرفی هم از سنگ‌ های آلتر شده اولیه به سنگ‌ های رسوب ‌شده افزایش خواهند داد طلا را به‌صورت فعلی پیدا می ‌کنند در نتیجه این کلید به دست می ‌آید کاملا خالص نیست بلکه مقداری را هم با خود به‌همراه دارد. پلاسرها از مقدار کمتری طلا برخوردار هستند، چرا که نقره هنگامی که تجزیه کانسنگ صورت می گیرد از طلا جدا خواهد شد.

گاهی اوقات علاوه ‌بر نقره فلزات دیگری چون مس، جیوه، بیسموت و قید ممکن است وجود داشته باشند و همچنین مقداری هم پالادیوم و رودیوم همراه طلا به دست می ‌آید. طلا در جدول تناوبی عناصر وجود دارد، بنابراین به ‌همراه مس و نقره به گروه IB تعلق خواهند زد. این عنصرها با تفریق ماگمایی ارتباط دارد.

طلا در فاز فلز قرار دارد و زمانی ‌که فلز وجود نداشته باشد در فاز سولفیدی باقی خواهند ماند. متئوریت های سیدریتی معمولاً از ۱۰ ppm طلا برخوردار هستند.

طلای مانتو فوقانی بیشتر به‌ صورت دانه ای یافت می ‌شود. در این ‌باره می ‌توان گفت مقدار طلای ppb 3 و ppb 7 به ‌عنوان شاخص مواد مانتوی فوقانی شناخته می ‌شوند که با توجه به درجه ذوب بخشی که دارند متغیر هستند.

این حالتی که در طلای مانتوفوقانی وجود دارد این را نشان می‌ دهد که مواد مذاب سولفیدی غیرقابل امتزاج هستند. تحقیقات مختلفی روی رفتار طلا در فرایندهای ماگمایی انجام ‌شده است که طبق آن‌ ها می‌ توان گفت هم‌ بستگی واضحی بین مس و طلا وجود دارد.

سنگ‌های اولترامافیک و مافیک آرکئنبه منبع خوبی برای طلا می ‌باشند و وجود طلا در رگه‌ های کوارتز آن‌ ها این ‌را نشان می ‌دهد که در این سنگ‌ ها مقدار بسیار زیادی طلا پیدا می‌شود.

 

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *