منابع طبیعی چون فلزهای گران بها یکی از عوامل بسیار تأثیرگذار بر اقتصاد هر کشوری به شمار می روند که طلا هم در دسته این فلزات قرار دارد و می تواند بر اقتصاد کشور ایران تاثیر بسزایی داشته باشد.
فلز طلا از لحاظ فیزیکی و جذابیت ظاهری و ارزش مالی از گذشته تا به امروز یکی از جنبه های مهم اقتصادی بوده و از دسته سرمایه گذاری پر سود به شمار می رود که می توانند بر روی سرمایه گذاری تاثیرات بسیاری داشته باشد به همین علت در ادامه قصد داریم به بررسی اهمیت طلا در اقتصاد ایران بپردازیم.
طلا پشتوانه پول
با توجه به این که امروزه طلا نقش اساسی را در اقتصاد کشور ایفا می کند استخراج آن اهمیت زیادی دارد، بنابراین هر کشوری برای این که چاپ پول را انجام دهد به شمش طلا هم نیاز پیدا می کند. در واقع تعداد اسکناس هایی که چاپ می شود باید به همان میزان شمش طلا هم ذخیره سازی شود.
به طور کلی طلا دارای ارزش ثابت و پایداری است یعنی هیچ وقت از ارزش آن کاسته نمی شود، چرا که قابلیت چاپ مجدد یا تولید بیش از اندازه را ندارد، بنابراین به مقدار بسیار کمی در اختیار مردم قرار می گیرد. با توجه به این که طلا از قابلیت نقدینگی برخوردار است به راحتی می توان در زمان های ضروری آن را به پول نقد تبدیل کرد که همین مورد اهمیت طلا در اقتصاد کشور را نشان می دهد.
معدن طلا در ایران
یکی از مهم ترین بخش های مربوط به نقش طلا در اقتصاد کشور وجود معدن هایی است که از آن ها طلا را استخراج می کنند و باعث تجارت و درآمد زایی می شود، همچنین اشتغال زایی در کشور به را هم در پی دارد. کشور ایران با توجه به این که یکی از کشورهای غنی از منابع طلا است استخراج آن را در معادن مختلف و مناطق متفاوتی انجام می دهند.
درآمدزایی و صادرات
اگر بخواهیم در مورد اهمیت طلا در اقتصاد ایران صحبت کنیم باید بگوییم که استخراج آن یک منبع درآمدزایی مناسب است که از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و تولید و فروش طلا به درآمد بیشتر کشور کمک می کند. از طرفی هم صادرات طلا به دیگر بازارهای جهانی در توسعه اقتصاد کشور نقش بسزایی را ایفا کند.
تاثیرات مالی و مالیاتی
طلا می تواند در امورات مالی و مالیاتی و اقتصاد کشور تاثیر داشته باشد. در واقع فعالیت های معدنی باعث افزایش درآمد می شود که در نتیجه افزایش مالیات و عواید دولتی را هم در پی دارد، بنابراین به تلمین منابع مالی برای اقتصاد دولت کمک زیادی می کند.
اشتغال زایی
از مهم ترین نکاتی که در مورد اهمیت طلا در اقتصاد بیاید بیان کنیم ایجاد مسیر اشتغال زایی برای جوانان می باشد. در واقع معدن های طلای مختلفی وجود دارد که برای این که طلای خالص را در اختیار مردم قرار دهند باید از کارگران کمک بگیرند و فلز طلا را از این معدن ها بیرون آورند، بنابراین فرصت های شغلی زیادی را برای افراد در مناطق های مختلف ایجاد می کند به عنوان مثال کارشناسان مهندسی و تخصصی و کارگران معدنی میتواند در ایده های مختلفی در این صنعت فعالیت داشته باشند.
توسعه فناوری و نوآوری
برای استخراج طلا معمولا از فناوری های جدیدی استفاده می کنند و تجهیزات پیشرفته ای را به کار خواهند برد، بنابراین سرمایه گذاری بر روی طلا می تواند به توسعه فناوری و نوآوری های زیادی کمک کند. استفاده از روش های مدرن برای استخراج و تولید طلا هزینه های تولید را پایین می آورد و در مقابل آن بهره وری را افزایش خواهد داد در واقع به وضعیت اقتصادی کشور کمک زیادی می کند.
نقش طلا در سیاست های پولی
یکی دیگر از مواردی که می توان در مورد آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار داد نقش طلا بر روی سیاست های پولی است. در واقع زمانی که تولید و فروش طلا بالا می رود تاثیر مثبتی بر سیاست های پولی کشور ایجاد می کند که این موضوع یکی از عوامل مهم برای مدیریت و تنظیم سیاست های پولی در اقتصاد هر کشوری به شمار می رود.
تاثیرات تجاری طلا در اقتصاد ایران
یکی از مهم ترین موضوعاتی که به اهمیت طلا در اقتصاد ایران مرتبط می شود تاثیرات تجاری آن می باشد. در واقع به عنوان یکی از حیاتی ترین فلزات در نظر گرفته می شود که توسعه اقتصادی را در بر دارد.
صادرات طلا علاوه بر این که یک منبع درآمدزایی مناسب ارزی برای کشورها است در تعامل با دیگر کشورها برای تجارت هم تاثیر بسیار زیادی دارد.
از طرفی باید بگوییم که افزایش مبادله کالا به بازارهای جهانی می تواند تاثیرات زیادی بر روی کشور داشته باشد که یکی از مهم ترین آن ها افزایش درآمد ارزی می باشد که به تامین نیاز ها و پروژه های توسعه اقتصادی کشور کمک زیادی می کند.
به طور کلی درآمد ارزی می تواند برای پیشرفت برنامه های توسعه کشور نقش زیادی داشته باشد و در مورد زیرساخت ها و ایجاد فرصت شغلی کمک زیادی کند. دومین موردی که در مورد نقش اقتصادی طلا می توان بیان کرد این است که تجارت طلا با کشورهای دیگر تعامل مناسبی را تشکیل می دهد که باعث انتقال فناوری های جدید و نوینی می شود.